Κοντά στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Ευρύχου και παρά του κύριου δρόμου Λευκωσίας – Τροόδους, βρίσκεται το Α.Υ.Κ. (Αγροτικό Υγειονομικό Κέντρο) Ευρύχου, το οποίο χτίστηκε το 1962-63. Το υφιστάμενο κτίριο στέγαζε περί το 1908 το Παρθεναγωγείο, το πρώτο δημόσιο σχολείο για μαθήτριες.
Στη μετά – αποικιακή περίοδο, μετά το 1960, οι συνθήκες όσον αφορούσε την υγεία βελτιώνονταν συνεχώς. Παρά τούτου του γεγονότος, ήταν επιτακτική ανάγκη, η λειτουργία ενός Νοσοκομείου, το οποίο θα κάλυπτε τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής Σολέας. Η Ευρύχου, μια και βρισκόταν στο κέντρο της κοιλάδας της Σολέας, αποτελούσε την ιδανικότερη τοποθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία του κτιρίου του Νοσοκομείου.
Το Α.Υ.Κ., λειτούργησε πάνω σε 24ωρη βάση, επανδρώνεται σήμερα από το εξής προσωπικό:
- Τρεις (3) ιατρούς παθολόγους,
- Δυο (2) καθαρίστριες,
- Ένα (1) οδοντίατρο και βοηθό,
- Εννέα (9) νοσοκόμες και (1)sister,
- Ένα (1) οδηγό ασθενοφόρου,
- Δυο (2) φαρμακοποιούς,
- Ένα (1) γραφέα,
- Ένα (1) παιδίατρο,
- Μια (1) επισκέπτρια υγείας,
- Ένα (1) υγειονομικό επιθεωρητή και
- Ένα (1) συντηρητή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα οι ασθενείς μπορούσαν να διανυκτερεύσουν στο Νοσοκομείο και λειτουργούσε μονάδα μαιευτικής. Με την πάροδο όμως του χρόνου, το Νοσοκομείο υποβαθμίστηκε σε Υγειονομικό Κέντρο. Θα ήταν πρέπον, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις να προσπαθούν για την αναβάθμιση του Κέντρου, να το ενισχύσουν με περισσότερους γιατρούς με διάφορες ειδικότητες και να το προμηθεύουν με πιο σύγχρονα μηχανήματα, αφού κάθε χρόνο επισκέπτονται το Α.Υ.Κ. Ευρύχου 30.000 περίπου ασθενείς και το θετικό είναι ότι όλοι αυτοί δεν είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο της Κυπερούντας ή της Λευκωσίας, γλιτώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και την ταλαιπωρία. Πέραν τούτου θα διατηρηθεί ζωντανή η ύπαιθρος, αφού με την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, όχι μόνο της Κοινότητας αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Σολέας, ο κόσμος δεν θα εγκαταλείπει τα χωριά του για να μεταβεί και να εγκατασταθεί στις πόλεις.
Μελέτη: Μηνάς Νικολάου
Πηγές: ”Ευρύχου, Ιστορία & Παράδοση”, Θεοχάρη Κινάνη
“Η ΕΥΡΥΧΟΥ”, Δημοτικό Σχολείο Ευρύχου (1992)