Με το όνομα Κυριάκος (συνώνυμο του μεγάλου ονόματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού) το Ορθόδοξο αγιολόγιο της εκκλησίας μας αναφέρει άγιους: ένα Πατριάρχη Κων/λεως, ένα Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ένα Επίσκοπο, ένα Ιερομάρτυρα, 6 Μάρτυρες και 2 Οσίους. Οι Όσιοι είναι ο Άγιος Κυριάκος ο αναχωρητής που γιορτάζει στις 29 Σεπτεμβρίου και είναι ο πολιούχος Άγιος της Κοινότητας Κάμπου (της Τσακίστρας) και άλλος είναι ο Όσιος Κυριάκος ο της Ευρύχου, που γιορτάζει στις 24 Μαΐου.
Τον Θαυματουργό αυτό Άγιο δεν τον αναφέρουν οι Κύπριοι Χρονογράφοι και οι Συναξαριστές, αλλά η ιστορία, η Παράδοση και ο αρχαίος Ναός του λίγο έξω από την Ευρύχου, μαρτυρούν για την αγία ζωή του . Κατά το τέλος του τρίτου και αρχές του τετάρτου αιώνα αρχίζει να ανθεί ο Μοναχισμός και η αναχώρηση στην έρημο της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου. Τούτο το πνεύμα της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στο Χριστό κυριαρχούσε σε πολλούς χριστιανούς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Όσιος Κυριάκος ο της Ευρύχου, που γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και έμαθε από την παιδική του ηλικία για το Χριστό. Το Χριστό όμως, όπως η Ακολουθία του αναφέρει, τον αγάπησε από τη βρεφική του ηλικία. Τούτη η αγάπη συνέχισε για να γίνει πλήρης αφιέρωσης προς αυτόν.
Το ασκητήριο του, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο Τάφος και ο Ναός του, κατέστη κέντρο ιεραποστολικής εργασίας για τη γύρο περιοχή και πνευματικής τροφοδοσίας για όσους κατάφευγαν εκεί όπου ασκήτευε ο Όσιος. Η αγία ζωή του, η προσφορά του, και τα θαύματα που η Χάρη του Θεού τον καταξίωσε να κάμνει με τις προσευχές του στο Χριστό, συντέλεσαν ώστε στη συνείδηση του κόσμου, ο οποίος τον γνώρισε, να αναγνωρίζεται ως Άγιος. Τούτη η συνείδηση ανάμεσα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα διατηρείται άσβεστη μέχρι σήμερα. Ο όμορφος κοιμητηριακός, σήμερα Ναός του, η μεγάλη συγκέντρωση πιστών την ημέρα της γιορτής του στις 24 Μαΐου, αλλά και τα θαύματα που με τη Χάρη του γίνονται μέχρι σήμερα, αποτελούν τη βεβαίωση του ότι ο Όσιος Κυριάκος έζησε εκεί, όπου βρίσκεται ο Ναός του και για 1700 τώρα χρόνια οι ικεσίες του προς την Πηγή της Δυνάμεως, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό αναπέμπονται συνεχώς για όσους τον επικαλούνται με πίστη. Μόλις πριν δυο χρόνια οραμάτισε ασθενή με όγκο στον εγκέφαλο στη Λάρνακα, ο οποίος ήρθε στο Ναό και θεραπεύτηκε.
Επισκεπτόμενοι το Ναό του, αλλά και οπουδήποτε τιμούμε τη μνήμη του, και ακόμη στις ιδιαίτερες προσευχές μας, ας τον επικαλούμαστε και με το Απολυτίκιο του:
«Της ερήμου πολίτης και εν σώματι άγγελος και θαυματουργός ανεδείχθης, θεοφόρε πατήρ ημών Κυριάκε. Νηστεία, αγρυπνία, προσευχή ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τους ναούς νοσούντας και τας ψυχάς των πίστει προστρεχόντων σοι δόξα τω δεδωκότι σοι Ισχύν· δόξα τω σε στεφανώσαντι· δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν Ιάματα.
Η εκκλησία του Αγίου Κυριάκου άθικτο παράδειγμα μεσαιωνικής κατακόμβης
Σε μικρή απόσταση στη βόρεια πλευρά της Ευρύχου υπάρχει μια εκκλησία. Η εκκλησία αυτή είναι άθικτο παράδειγμα μεσαιωνικής κατακόμβης. Η εκκλησία αυτή ανήκει σε έναν τοπικό άγιο τον Άγιο Κυριάκο.
Είναι αξιοπρόσεκτη και από αρχαιολογικής πλευράς, τοποθετημένη στον 15 ο αιώνα. Είναι ξυλόστεγη Βασιλική με ειδική προεξοχή στο βόρειο τοίχο, όπου βρίσκεται ο Τάφος του Όσιου.
Η όλη εκκλησία αποτελείται από έναν νάρθηκα, τον κυρίως ναό και το ιερό.
Στην βόρεια πλευρά υπάρχει ένα παρεκκλήσι, που περιέχει τον τάφο του Αγίου. Όλος ο ναός αργότερα ζωγραφίστηκε . Ύστερα όμως, άγνωστο πότε χρίστηκε με ασβέστη , και έτσι εξαφανίστηκαν οι μορφές των αγίων. Σήμερα όμως σώζονται πολύ λίγες τοιχογραφίες γύρω από το τόξο, με το οποίο επικοινωνεί ο κυρίως ναός με το μικρό παρεκκλήσι όπου είναι και ο τάφος του αγίου. Το εικονοστάσι εξαιρετικής τέχνης του 16 ου αιώνα. Μέσα υπάρχει μια εικόνα του χριστού του 17 ου αιώνα.
Στην αψίδα είναι διασωσμένη μια περίφημη αλλά σε κακή κατάσταση εικόνα της Θεοτόκου του 16 ου αιώνα, από την σκηνή του Ευαγγελισμού. Αριστερά ανάμεσα στο τόξο και στη βόρεια θύρα, σώζεται ο Άγιος Δημήτριος.
Πουθενά δεν αναφέρεται για την εικόνα του Αγίου Κυριάκου. Η θήκη των λειψάνων του Αγίου Κυριάκου της Ευρύχου βρίσκεται στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Ευρύχου. Το πότε έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του είναι άγνωστο.